Kes siin tegelikult ohver on?

Ma saan täiesti aru, et ilmselt käib mõneti juba ajudele, et ma viimasel ajal igas postituses muudkui TikToki mainin, aga kuna see on mul viimastel kuudel sisuliselt ainus sotsiaalne platvorm, kus ma oma aega veedan, siis on loogiline, et ma ei kirjuta sellest, kuidas keegi Facebooki mingis grupis seda ja teist ütles, või Twitteris või Redditis kirjutas, aga samas ma leian, et kui algne idee polnud originaalne, siis on aus algallikale viidata, isegi kui see nii üldine on, et "mingi naine TikTokis rääkis".


 Igatahes, üks naine TikTokis rääkis ja see kõnetas mind sellevõrra, et ma tahtsin seda teiega ka blogis jagada.

TikTokis on päris palju neid inimesi, kes sarnaselt ühele populaarsele terapeudile, kes hiljuti Jes Kirjastuses oma raamatu avaldas, räägivad sellest kuidas nende eksid olid nartsissistid ja psühhopaadid. Nad kirjeldavad detailselt ja põhjalikult seda, kuidas neid mõnitati, manipuleeriti, nende kallal vägivalda ilmutati ja mida kõike veel. Loomulikult on väga jube kuulda neid lugusid ja jutustajatest hakkab väga kahju. Hea, et nad oma lugu jagavad, et teised, kes on sarnases olukorras, saaks julgustust oma mittetoimiv suhe lõpetada ja saaksid oma elu paremini elada.

Kõige selle juures on aga nüanss, mida siis see minu poolt mainitud naine oma postituses jagas. Nimelt seda, et justnimelt nartsissistid ja psühhopaadid kasutavad seda enda kasuks ära ja oskavad suurepäraselt ohvrirolli sisse elada ja seda lüpsta, et kaastunnet ja tähelepanu saada. Sest need, kes on päriselt ohvrid, ei saa sellest tavaliselt aastaid aru ja kui lõpuks saavad, siis neil on nii piinlik, et nad reeglina sellest avalikult ei räägi ning ennast ka ohvriks ei nimeta. Ja kui seda teada ning sellega arvestada, siis paneb see asjad teise perspektiivi küll, kas pole? Paratamatult hakkad mõtlema, et kui sa oma kannatustest oma tuluallika teed ja sellele oma kuulsuse rajad, siis, kuidas seal tegelikult asjad olid? Kas sa ehk midagi rääkimata ei jäta ja mida see teine pool asjast räägiks? Kas meil mitte mõned aastad tagasi polnud suur üleriigiline skandaal, lausa kohtuni välja ühest ohvrist, kelle puhul selgus, et pooled jutud polnud lihtsalt süütu liialdus vaid alatud lausvaled. Ja me ilmselt oleme kõik ka suuremal või väiksemal määral kursis Amber Heardi vs Johnny Deppi saagaga, kus ka ohver osutus kõike muud kui ohvriks.

Igatahes sellist mõtet tahtsin teiega jagada täna.

Kommentaarid