Kuidas rohkem valku süüa

Ma olen nüüd siis rohkem pakendite teavet uurinud ja hea meelega jagaks ka teiega mõnda leidu, mis on aidanud mul veidi rohkem valku süüa, samas rasva siiski normipiires hoida.

Ütlen teile ausalt, et kuigi kanafilee on see tuntud toit, mis peaks kõvasti valku ja pigem vähe rasva andma, siis sellest tüdineb ikka kiiresti ära. Aga alternatiiviks on näiteks kanalihasült ja kanafileesink. Kalkuniliha on ka üsna väherasvane.

Avastasin, et ka krevetid on vahelduseks hea variant. Kaloreid on sajakuuekümne grammi kohta 119, rasva 1 gramm ja valku 24grammi. Hetkel on Rimis pakkumine ka neile, nii et kaks pakki on kõigest 3,50 eurot. Varusin kohe sügavasse endale.


Kala peetakse ka heaks alternatiiviks, aga mulle see valge kala väga ei maitse ja punane on megarasvane. Sellepärast ma söön seda küll, aga pigem väiksetes kogustes.

Ka piimatooteid söön rohkem. Kodujuustu ja kreeka jogurtit. Paraku meil müüakse ainult seda võrdlemisi rasvast kreeka jogurtit, 5 ja 10%list. Kord ostsin Lidl'ist 2%list. See oli kilone tops ja jätkus päris kauaks. Veel avastasin, et müüakse Skyr'i, mis on magala kalorsusega, sisuliselt olematu rasvaprotsendi ja kõrge valgusisaldusega. Ainult, et see 400 grammi maksab rohkem kui 2 eurot, ehk sisuliselt kaks korda kallim, kui kreeka jogurt.


Kreeka jogurtiga teen ma endale magustoite. Tavaliselt on seal 100 kuni 200 grammi jogurtit, marju ja veel leidsin, et pavlova on heaks lisandiks, sest ta on kerge, aga mahuline, 0% rasva ja isegi natuke valku. Saja grammi jogurti sekka segan umbes 50grammi marju ja 10grammi pavlovat. Korralik magustoit!

Kõige raskem on olnud juustust loobumine. Te ju teate, kui väga ma juustusaiu armastan!

Karin oli nii tubli ja kirjutas üles nädalamenüü ja samas kutsuti üles teisigi blogijaid oma menüüsid jagama. Mul midagi nii põnevat pole paraku, aga varjata ka otseselt pole midagi. Esmaspäev: HS kohv piimaga (ma ostan koju täispiima, maitseb paremini), riisigalletid toorjuustu, kanasingiga, lehtsalati ja tomativiiluga; LS pannkoogid hakklihaga, hapukoor ja värske kurk, enne trenni üks apelsini skyri magustoit; ÕS kanalihasült ja aurutatud köögiviljad, magustoiduks skyr, mustikad ja pavlova. 1463kcal.


Teisipäev: HS kohv piimaga; LS Rimist singi-šampinjoni pitsa ja apelsini skyri magustoit; ÕS krevetid, sügavkülmutatud aedoad, kreeka jogurtist keerasin küüslaugukastme kokku, snäkiks klaas punast veini ja mandlihalvaad. 1422kcal.

Kolmapäev: HS Kohv piimaga ja apelsini skyr (mul hakkab juba tunduma, et mul on mingi teema sellega 😂); LS Rimist pannkoogid singi ja juustuga, hapukoor 10%, kurk ja tomat; ÕS sünnipäeva salat. 1137kcal.

Neljapäev: HS kohv piimaga, skyr apelsiniga (no sorry, ta oli Rimis soodukaga, eks); LS Rimi koorene pasta, grillkana, kurk ja tomat; ÕS proteiinibatoon. 1104kcal.

Reede: HS kohv piimaga, riisigalletid toorjuustu ja singiga, salatilehe ja tomatiga; LS kanasalat; ÕS läks lappama. Seal oli Caesari salat, sai, kooki, gin toonikuga, lihapalle, veini. Kaloreid umbes miljon, ma ei lugenud.

Laupäev: HS kohv piimaga, omlett sibula, singi, seentega, tomat ja täidetud paprika toorjuustuga; LS kartul, kanafilee, feta juust, lehtsalat; ÕS jogurt, maasikad, pavlova. 926kcal. Pärast seda ma vitsutasin minu meelest veel oliive ja lihapalle ja neid ma ei loginud MFP äppi, seega kaloreid tuleb ikkagi natuke rohkem.


Pühapäev: HS kohv piimaga, omlett sibula, singi ja seentega, tomati ja kurgiviilud kõrvale ning seemneleiba; LS jäi mul vist vahele, sest ma ei mäleta absoluutselt, et ma oleks midagi söönud; ÕS sõin minu meelest 3 proteiinijäätist. 709kcal. Arvestades, et ma terve päev kodus passisin ja midagi ei teinud, siis see on okei.

Ma "patustan" korralikult nagu näete, ikka poolfabrikaadid ja maiustused. Aga noh, ma vähemalt püüan. Lõpuks teen ma seda kõike ju endale, mitte teistele näitamiseks.

Lastel on nädalamenüü palju põnevam. Jah, nad söövad teist toitu kui mina. Vähemalt nädala sees. Nädalavahetusel teen ma oma salativärki suures kausis, siis jagub kõigile. Hommikusöögiks söövad minu lapsed müslit. Vast nädalas korra on ka pudrupäev (nädalavahetusel, kui ma seda keedan, aga ei pruugi, sest nemad ärkavad siis, kui ma söön juba õhtusööki) ja kuna meil ka munad kapist haihtuvad, siis eeldan, et vahel tehakse ka seda hommikuks. Veel kahtlustan ma, et enamasti süüakse lõunaks võileibu. Sest kuigi mina juustu, röstsaia ja salaamit ei söö, siis millegipärast pean ma külmkapist tühje pakke ikkagi ära viskama. Õhtusöögiks söövad nad makarone hakklihaga. Vahel teen neile nn hiinatoitu, mis on munanuudlid, wok-köögiviljasegu, kas kanafilee või sealiha kuubikutega (ma eelistan stroogonovi lõike, ei pea ise möllama lõikamisega), maitsestan austrikastme, soojakastme ja chillikastmega. Natuke karrit, chillit ja paprikat ka veel juurde ja selline mõnus vürtsikas "idamaine" roog. Kanaliha teevad poisid ise ka ahjus üsnagi edukalt. Sinna juurde keedetakse riisi või kuskusi ja ongi juba nagu toit. Püüan hoolitseda selle eest, et külmkapis oleks alati ka mingi hingetoit, mis tingimata tervislik pole, aga mis on maitsev ja kiire. Näiteks lihapallid, täidetud paprikad toorjuustuga, viinerid, oliivid, salaami ja juustu. Sest vahel tahad midagi väikest ja mõnusat näksida. Kaaluga probleeme pole meil otseselt kellelgi, seega ei näe ma selles ka midagi taunimisväärset.

Karastusjooke joome ehk rohkem kui tervislik oleks. Mulle meeldib alati toonikut kodus hoida ja poisid joovad jääteesid ning koolajooke. Mõni mahl on meil kodus ka tavaliselt varuks, aga see võib seal vahel mitu kuud olla. Jookidest rääkides, siis külmkapis on mul tavaliselt ka energiajook ja õlu. Ning loomulikult veini.

Ma tean, et blogis või üldse kusagil avalikus kohas ei tohi tunnistada, et alkohol kuulub nädalamenüüsse, sest tsüklijoodik. Ma siis ei hakka midagi tunnistama. Ainult seda ütlen, et nägin üht klippi internetis, kus tehti küsitlus vanadekodus ning uuriti pikaealisuse tegureid. Muuhulgas toodi välja, et näiteks vitamiinide võtmine kedagi kauem elama ei pane, küll aga oli eakatel harjumuseks iga päev paar klaasi napsu võtta. Kusjuures vahet polnud, kas see naps oli vein, gin ja toonik või midagi muud.

Toidupoes käime kaks korda nädalas. Kord Lidl'is, kust ma ostan põhiasju nagu köögiviljad, puuviljad, saiad-leivad, müsli, liha, juurviljad, jäätist, piimatooted, juustu, kala. Ja siis Rimis, kust ma ostan neid asju, mis kodust on otsa saanud või mille järgi isutab. Kuus kord või paar käin Selveris, sealt ostan oma veinivaru. Vahel juhtume ka Maximasse, kui midagi kiiresti vaja on, sest tavaliselt ma saadan poisid ja nad ei viitsi kaugemale poodi hulkuma minna, või kui mul on vastupandamatu isu nende seentega kartulisalati järele.

Palju mul raha kulub toidule? Päris ausalt, ma ei tea. Ma usun, et saja ja sajaviiekümne euro kanti jääb. Ma püüan ikka varuga osta, eriti kui midagi on soodukaga. Viimase nädala ostud on mul ilusti digitšekkidena olemas. 







Okei, ma ütlen küll, et käin poes kaks korda nädalas, aga tšekkide pealt on näha, et ma käin vähemalt kaks korda päevas poes. 😂 Aga, osad asjad on mul kontorisse, seega need ei lähe arvesse. Kokku siis tuli 138,16 eurot, millest umbes paarkümmend on kontorisse piim, kommid ja muu. Lisaks on siin ka majapidamisasju nagu vetsupaber, seep, kassitoit jne. Ma ei tea, nelja inimese peale vist pole maailmalõpp suur summa, vähem kui 40 euri per kärss. Ja lisaks, mul on veel see vein näiteks alles, mis Selkust sai võetud ja Lidl'st ka osa kraami külmikus. Okei, tõe huvides olgu öeldud, et poiss käis laupäeval Maximast Colat juurde toomas, aga kuna ta viis taara ära, siis see oli sisuliselt tasuta. 

See suurem arve Rimist, on peaasjalikult alkohol. Kaks veini ja üks gin. Mul käis reedel sõbranna külas. Nii et 140 euro eest on süüa ja juua küll, isegi võõrustada kannatab.

Kommentaarid