Armastus on pime

Minu lemmik tõsieluseriaali viies hooaeg on ka nüüd väljas. Ja no appi!


Ma pole ühelegi hooajale nii palju kaasa elanud, kui seekord. Põhjus selles, et lisaks sellele, mida ma ekraanilt ise nägin, siis päris palju telgitagust infot tuli ka tiktokist juurde. Väga raske oli saadet tõsiselt võtta, sest osalised olid kõik sellised, noh, omamoodi. Ei tekkinud ühtegi sümpaatset tegelast. Tegelikult mõtlesin kogu aeg, et nende karakteritega võiks teha saate "Ja sinule teraapiat, sulle teraapiat, sulle teraapiat!" Sest ma olen hakanud mõtlema, et see on partneri suhtes tohutult ebaaus, et sa kõik oma traumad tema peale valad ja tema peab sulle tasuta teraapiat tegema. Kuigi ma varem arvasin, et suhtes olles peaks olema oma kaaslasega üdini aus, siis nüüd mõtlen, et teatud asjad võiks enda teada jätta, sest need ei paranda suhet ja muutuvad kaaslasele hoopis asjatuks koormaks, mis ajapikku võib ka põlgust ning tüdimust tekitada. 

Kokku sai selles hooajas kolm paari. (Tegelikult tehti kuus ettepanekut ja altari ette jõudis kolm paari, aga kuna ühe paari puhul kaebas neiu saate tegijad kohtusse, sest ta kaaslane kasutas teda ära ja teise paari puhul selgus, et mõlemal osalejal oli kodus kaaslane juba olemas, ning need paarid lõigati saatest välja.)

Üks paar kes kokku sai olid mõlemad peohimulised noored, teised olid armsad, kolmas paar oli 30-aastane naine ja 24-aastane poiss. Peohimulised tundusid esialgu ehk kõige sobilikumad, aga neil kerkisid kohe suured lahkhelid, selle baasil, et neiu oli majanduslikult palju paremal järjel, kui noormees. Poisil polnud kodus taldrikuidki, ta sõi papptaldrikutelt. (Tiktokis spekuleeriti, et see polnudki üldse tema kodu, vaid Airbnb korter, sest sisustus oli ka selline, noh, ebaühtlane ja pigem külaliskorteristiilis, kui kodu moodi.) Rääkimata sellest, et kutil oli kodus aaretekarp, milles ta hoidis oma üheöösuhete trofeesid ja mida ta suure rõõmuga oma vastsele pruudile demonstreeris. Nagu, kas sul ei ole aju? 

Teine paar, kes tundus hästi sobivat, läksid juba puhkusreisil lahku. Aga selles osas ma arvan, et kui mees oleks teraapias käinud enne saadet, siis oleks ta osanud oma emotsioone paremini reguleerida ja neist oleks asja saanud. Nimelt oli naine mehest ilmselgelt parema välimusega ja näis, et mees ei suutnud sellega toime tulla. Ta vajas naiselt hästi palju kinnitust selle kohta, et naine teda maha ei jäta, samas ise oli väga eemalolev ja külm, ning tüdruk püüdis küll kõvasti, aga mehe reaktsioon tekitas temas segadust ja lõpuks väitis mees, et põhjus, miks ta on eemalolev on selles, et nägi naist meigiga ja talle ei meeldi tugevalt meigitud naised, mille peale naine ta maha jättis. Ma olen veendunud, et mees kannatas vaid imposter syndrome'i all ja kui ta oleks saanud vajalikku nõustamist, oleks neist ka asja saanud. Aga noh, see polnud see saade. 

Tõsieluseriaalidele olen ma varemgi seda ette heitnud ja küllap ka teised, et see on mõnes mõttes ullikeste ärakasutamine, et kerget meelelahutust pakkuda. Pole ime, et saates osalejad on suured draamatekitajad, kuna nende eesmärk enamasti on ikkagi enda tuntust tõsta ja kiirelt kuulsaks saada. Kahjuks paljud sellised on vaimselt väga katki ja haavatavad. Tavaliselt on osalejatel ka juurdepääs piiramatule kogusele alkoholile, mis muudab asjad veelgi teravamaks ja kontrolli nõrgemaks. Tehaksegi halbu, rutakaid otsuseid ja ennast kogu ilma ees naerualuseks. Hiljem lõigatakse saade kokku ka nii, et teatud mulje jääb ja inimene peab kogu elu selle sildiga elama. 

Kolmas paar.... oeh, kust ma alustaks. Naispool sellest on üks ebameeldivamaid inimesi, keda mina teleekraanil näinud olen. Ma hakkasin teda tulihingeliselt mittesallima sel sekundil, kui ta ekraanile ilmus. Lärmakas, vulgaarne, ülevoolav, ebameeldiv! Väkk! Eriti rõve, et ta oma jubedat iseloomu vabandab sellega, et ta on pärit Puerto Ricost. Ei, asi pole sinu päritolus vaid selles et sa oled chica loca! Selles, et ta on peast soe, saame teada siis, kui selgub, et saatesse läks ta oma eksi tõttu, kes samuti saates on. Nimelt oli tal suhtemoodi suhe, mis kestis kaks aastat ja milles mees naist vaid sooja küljealusena kasutas, aga neiu hirmsasti midagi muud lootis. Kuna mees elas muidu oma elu nagu poissmees ikka, siis meie puertoriikolanna jälitas meest sotsiaalmeedias, ja mitte ainult, vaid sõitis ta majast mööda ja tegi temast pilte. Ühesõnaga, kas ma juba mainisin seda, et osalejad oleks pidanud hoopis teraapiasse saatma, mitte kellegi elu rikkuma? See ulluke suudab siis kõige kiuste ära rääkida noore poisi ja nurub talt abieluettepaneku välja, mille osas teised saates osalejad poissi hoiatavad. Sest kõikidest nendest halbadest valikutest jätab see 24-aastane lõpuks ühe meeldivama mulje. Teda ma teraapiasse ei saadaks. Ainult, et pärast selle hullu eidega koos olemist vajab ta ilmselt teraapiat... 

Aga armastus on pime. Ja kurt. Ja lombakas. Vaene. Ratastoolis. Ja igasuguste muude ihu ja hingehädadega. Selles suutsid saate tegijad mind seekord veenda küll. See, kuidas osalejad ei suuda enda emotsioone reguleerida ega paarisuhet adekvaatselt hinnata, on fenomenaalne. Paarid kaklevad ja saavad nägelemise käigus aru, et nende väärtushinnangud ja moraalinormid on täiesti erinevad, aga nokutavad ikka pead, et küll nad ikka oskavad kenasti omavahel suhelda ja kui vahvasti nad omavahel kokku sobivad. Nagu, kuidas? Palun, kas sa ise ei näinud pealt seda, kui piinlik meil kõigil teie pärast oli? 

Samas muidugi, kõrvalt vaadates ongi pilt hoopis teine, kui seal sees olles. Kõrvalt hindad suhteid ratsionaalselt ja näed juba mitu sammu ette igasuguseid potentsiaalseid suhtekarisid. Sees on mängus muud faktorid, mis inimesi pimestavad. 

Kommentaarid