“Daisy Jones & The Six”

“Daisy Jones & The Six”

Taylor Jenkins Reid

Tõlkinud Bibi Raid

Toimetaja Rene Tendermann

Rahva Raamat Kirjastus, 2023


Olen vist varem ka seda maininud, et ma üldiselt väga ei uuri enne filmi vaatamist või raamatu lugemist, et mida teised temast arvanud on. Ja kohe eriti olen ma muutunud ettevaatlikuks nende raamatute ja autorite osas, mida hullusti kiidetakse. Lihtsalt, kui kedagi väga kiidetakse, siis on eeldus loodud ja eeldus on kõigi pettumuste ema. Olen väga palju pettunud. 

Alles hiljuti püüdsin lugeda üht raamatut, mida mulle ka soovitati. Asusin seda lugema teadmisega, et veedan mõnusalt aega selle looga. Ja siis ma lohistasin ennast läbi esimese 20 lehekülje ning püüdsin veel diagonaalis ka haarata, et äkki tekib klikk, aga ei. Ja jube kahju. Ma olen kindel, et tegemist on hea raamatuga. Ma olen veendunud, et need, kes mulle seda soovitasid, pidasid silmas mu parimaid huve ja nad poleks mingit jampsi soovitanud. Lihtsalt ma ei suutnud. Lugu ei hakanud kohe minu jaoks veerema ja raamatu kujundus oli tohutult häiriv. Absoluutselt minu viga. Minu keskendumiselävi on täiesti olematuks hajunud ja igasugune müra tohutult häirib. Nii jäigi see raamat lugemata. Ehk kunagi tulevikus, kui müra mu ümber ja mu sees pisut vähem on.

Taylor Jenkins Reid'i "Evelyn Hugo seitse abikaasat" meeldis mulle küll, kuigi ma ei minestanud vaimustusest, aga mulle meeldis see, kuidas autor oli kokku miksinud mitme päris inimese elud ja neist loonud täiesti usutava ja meeldiva tegelase. Mingid pisiasjad mind seal häirisid, aga suures plaanis täiesti loetav. Samas jälle tema järgmiste romaanide osas olen ikkagi vaoshoitult innukas olnud. 

Ja siis vau! "Daisy Jones and The Six" on nii hea! Kui mõne raamatu saaks endale koju tuua ja meheks võtta, siis see oli just selline raamat. Raamat on üles ehitatud intervjuude stiilis, nii et kronoloogilises järjes jutustavad erinevad inimesed sama asja ja nii saab siis lugeja otsustada, et mis see tegelik tõde ikkagi on. Raamat kirjeldab seda, kuidas seitsmekümnendatel sünnib üks bänd, kuidas ta edu saavutab, kuidas tipu jõuab ja kuidas seal tipuks kokku kukub. See on nii tõetruult kirjutatud, et minul lugejana oligi selline tunne, et ta kirjutab päris bändist ja selle liikmetest. Just see, kuidas inimesed on ikka inimesed ja kuidas kuulsuse taak ohvreid nõuab, lugu ka sellest, et töö trumpab ande ja sa võid olla maailma andekaim, aga ikkagi mitte midagi saavutada, kui sa pole nõus selle ande nimel vaeva nägema. 

See raamat oli kerge, täis klišeesid, aga see töötas ikkagi. Terve hunniku tsitaate kirjutasin enda jaoks sealt üles, mis teistele mitte midagi ei tähenda, aga mul endal on kunagi tulevikus hea vaadata, mis siis oluline oli ja mis minus 2023 aasta novembris vau-efekti tekitas. 


"Ma arvan, et inimestesse tuleb uskuda enne, kui nad on selle ära teeninud. Muidu pole ju tegu usuga, eks?"

***

"Ütleme nii, et olen näinud paljusid abielusid, kus kõik on truud, aga keegi pole õnnelik."

***

"Väljavalitud ei mõista ise kunagi, et nad on välja valitud. Nad arvavad, et kõigile rullitakse igal sammul kullast vaip lahti."

***

"Kunstnikuna oled sa väga haavatav, rääkides tõde sel moel, nagu me praegu teeme. Kui elad oma elu, oled iseendaga niivõrd ametis ja keerled omaenda valus, et on raske näha, kui selgelt tegelikult inimesed sinu ümber seda näevad. Need lood, mille ma kirjutasin, tundusid mulle kodeeritud ja salajased, aga ma kahtlustan, et need kindlasti ei olnud kodeeritud ega salajased."

***

"See on õppetund kõigile, nii et uskuge mind, kui ma ütlen: ilusad mehed, kes räägivad sulle seda, mida sa kuulda tahad, on peaaegu alati valetajad."

***

"Kui Teddy suri oligi kõik. Ma otsustasin, et pole mõtet kaineks saada. Panin selle enda jaoks sõnadesse. teate küll, kui universum oleks tahtnud, et ma kaineks saan, ei oleks ta Teddyt tapnud. Kõike on võimalik õigustada. Kui oled piisavalt nartsissistlik, uskumaks, et universum mahitab sinu poolt või vastu - ja sügaval sisimas me oleme kõik nartsissistid -, siis võid end kergesti veenda, et saad märke kõige ja kõigi kohta."

***

"Ma ei suuda mõelda välja mitte mingeid muid asju, mis teeks sind nii enesekeskseks kui sõltuvus ja südamevalu. Mul oli isekas süda. Ma ei hoolinud mitte kellestki ega millestki peale omaenda valu. Omaenda häda. Omaenda paine. Oleksin ükskõik kellel lasknud valu taluda, kui see oleks võtnud ära osa minu omast. Mu hing oli lihtsalt nii haige."


Kommentaarid