Elementaarsed teadmised

Esmaspäeval helistati mulle seoses üüripinnaga, mida pakume. Hääle järgi ütleks, et selline 70+ härra oli. Rääkis selgelt, detailselt ja vääääääga aeglaselt. Seletas, et ta nägi meie üürikuulutust, oota, kus see oligi, ma just olin sellel lehel, oota, ma lähen kohe tagasi, tähendab, jaa, see Kuusk 1 Oks 2 üüripind on teil. Teadsin täpselt millest ta räägib. See pind on meil paras pind silmas, pun intended. Ladu, aga näeb välja nagu kontor ja väga soodne on. Mis tähendab, et suur hulk inimesi tahab seal hoopis elada. No ma saan aru, mõtle ise, 12 ruutu ja ainult 100 eurot kuus, eraldi sissepääs, aknaga, soe, puhas ja valge. Sellepärast ma härralt kohe uurisingi, et mille jaoks tal vaja on ruumi. Vaadake, preili või proua, ma ei tea kuidas teid õige on nimetada, aga meil on nii, et me remondime korterit ja meil oleks selle remondi ajaks vaja korterist asjad kuhugi eest ära viia, kust neid saaks siis vajadusel võtta ja tagasi tuua, kui remont on valmis. Lühiajaliselt. Ma arvan, et see härra võiks minna Vikerraadiosse järjejuttu lugema. Ja see korter asub meil ka siin teie lähedal ja oleks mugav seal neid asju hoida, sest juurdepääs on tänavalt ja ei pea kuhugi tassima ning ega meil ju seda ruumi palju vaja polegi, ainult mõned asjad eest ära viia remondi ajaks. Aga ma tahtsin küsida, et mis asi see tagatisraha on, ütleb mees. Vaadake, ma pole kunagi elus midagi üürima pidanud ja mina ei tea, kuidas see asi toimib. Et kas te siis pärast lepingu lõppemist maksate selle raha tagasi või? Tagatisraha üldiselt nii toimib, jaa. Ei, aga ma ei ole kunagi pidanud midagi üürima. Ainult üks kord noorena Nõukogude ajal seal Pelgulinnas ühte kolmetoalist üürikorterit, aga see oli juba nii ammu ja ega ma ei tea kuidas need asjad tänapäeval toimivad. Tagatisraha põhimõte on ikka sama, hääle järgi ei tundu te väga noor enam olevat. Vaadake, ega see vanus ju sellistes asjades ei loe. Seda mina räägin kogu aeg! Aga näe, mind keegi ei usu! Igatahes, härrale lõpuks ikkagi ei sobinud see meie pind. Õigemini ei sobinud mulle see versioon sellest, kuidas ta pinda üürida soovis. 


Jäin seetõttu mõtlema elementaarsete teadmiste peale.

Eelmine nädal lugesin kahte erinevat artiklit interneti petturitest, kes suuri summasid inimestelt välja petnud. Üks vanem härra jäi ilma 30 000 eurost ja siis oli artikkel naistest, kes on ka kümneid tuhandeid eurosid oma välismaa "kallimatele" ohverdanud. Ja see on kurb. Sest üle kahekümne aasta räägitakse sellest, et tuleb olla ettevaatlik, kellele sa oma isiklikke andmeid jagad või kellele oma südant avad, sest sa ei saa üle ukse läve astudagi ilma, et sa mõne päti või kaabaka otsa ei koperdaks. Enamasti ei pea ust avamagi. Aga mulle endale helistas ka üks Läti number ja mees hakkas hästi kiiresti kohe vene keeles midagi selgitama. Küsis, et ta näeb, et ma olen endale investeerimiskonto avanud ja tema tahab abiks olla, kui mul sellega seoses mingeid küsimusi peaks tekkima. Ma lihtsalt teesklesin, et ma ei oska vene keelt. Ta natuke midagi üritas, aga kui ma järele ei andnud, siis katkestas kõne. Minu jaoks lihtne, elementaarne, sest ma olen neid lugusid lugenud. Aga mis siis, kui ma ei oleks? Investeerimisega tegelen küll ja abi kuluks tegelikult ära. Samamoodi kuluks mulle kallim ära, kes mu igavest ilu ja vastupandamatut sarmi ülistaks. No ja loogiline, et kui me juba koos oleme, siis see, mis on minu on sinu ja kui sa oled vangis ning kõik su raha on ajutiselt arrestitud, siis ma aitan oma musu välja ju. Kui vaja võtan kiirlaenu, peaasi, et numpsik kannatama ei peaks. Ma olen armastuse nimel rumalamaidki asju ette võtnud. 

Elementaarsed on ainult need asjad, millega sa iga päev kokku puutud.

Kommentaarid

  1. No täpselt. Mina olen üürinud ka üks kord elus, sõbranna tädilt, ja ei mingit tagatisraha... Üürile andnud ka sõbrannale, ei mingit tagatisraha, teadsin, et inimene on erakordselt aus... aga nüüd hakkan pärandmaja välja üürima eiteakellele ja tuleb ennast nii-öelda elementaarsete asjadega kurssi viia.

    VastaKustuta
  2. Mina pigem imestan igasugu armukelmide petetute puhul pigem seda, kus võetakse need summas, mis väljamaa "kindralitele" makstakse. Enamasti on tegemist lihtsamatel kohtadel töötavate naistega... Mina ei suuda keskastme spetsialistina küll välja mõelda, kust peaksin viiekohalise summa suutma hankida, et kellelelgi saata?
    Aga Reet, üürilepingute standardvariandid on avalikul netis olemas. Ja paraku "mölaka" üürniku sattumise eest ei saa kaitsta ei leping ega maakler. Usaldusväärsete tuttavate soovitused vast on ainus enam-vähem kindel tagatis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, need summad tekitavad minus ka hämmingut. Aga olen aru saanud, et tihti võetakse laenu, et kelmidele raha üle kanda.

      Kustuta

Postita kommentaar