Nädala rahakott

Näitan siis teile, palju ja millele ühel vastutustundetul ja emotsionaalsel üksikemal nädalas raha kulub ning mida selle eest saab. Ma soovin täpsustada seda, et alustan algusest ja esmaspäevast ning ei arvesta kulude hulka neid väljaminekuid, mis said tehtud enne esmaspäeva. Ehk kui ma kirjutan, et ma sõin esmaspäeval tasuta lõunat, mis ma kodust kaasa võtsin, siis sellepärast, et ma maksin selle lõuna eest enne esmaspäeva. Mind ajavad hullult pöördesse need väljakutsed, milles üritatakse näiteks 100 euroga nädalas hakkama saada ja siis pool teksti on "see oli mul kapis olemas". Muidugi sa saad saja euroga hakkama, kui sa oled enne selle eksperimendi tegemist saja euro eest oma sahvrit täitnud, ehk oled siis aus ja alustad tühja sahvriga. Palju sul siis raha toidule kulub, mh? 

Igatahes, ma siis püüan olla läbipaistev. 


Esmaspäeva hommikul ostsin kontorisse laimi, kohvikoort ja tampoone. Kokku 4,95€. Tavaliselt ma kontorisse piima ja kohvikoort ostes saadan tšeki raamatupidajale ja saan pärast selle summa ilusti tagasi, aga aegajalt ma ei viitsi ostu eest kahes osas maksta ja moraalselt tunnen ennast ka paremini kuna ma piima ja koort peaasjalikult üksi tarbin. 

Siis ma kandsin Kärbsele 100€ üle ekskursiooni rahaks. Ekskursiooni eest ma tegelikult juba maksin, see sada eurot oli talle taskurahaks, mille eest ta pidi ka need 2-3 lõunasööki saama, mis hinnas ei sisaldunud. Seepärast m selle 100 eurot siia postitusse lisasingi, kuna põhimõtteliselt on tegemist toidurahaga. 

Pärast trenni käisin Lidlis, ostsin toitu ja asju. 80 eurot. Selle eest sain: 1,5 kilo kanafileed, kilo sealiha, 800gr hakkliha, 4 pakki müslit, kaerahelbeid, saia, leiba, 3 litrit piima, tomateid, vastikuid kurke, sibulat, küüslauku, banaane, jalapenosid, konserv maisi, mune, salaamit, kilo juustu, toorjuustu, kilo viinereid, moosi, sügav külmutatud köögivilju, sidruneid, toonikut, küpsiseid, lilli ja vetsupaberit. Arvestasin, et sellest peaks jaguma vähemalt reedeni. Osa asju kindlasti ka kauemaks. Näiteks ostsin tualettpaberit, millest jagub kaheks nädalaks. 


Kokku esmaspäeva väljaminekud: 184,95€

Lõunaks sõin kana ja riisi ning salatit, mille olin kodust kaasa võtnud. Jõin kohvi, mille eest ma ei maksnud. Õhtuks tahtsin teha makarone hakklihaga, aga kuna selgus, et meil oli kodus ainult pool pakki makarone ja suur pakk spagette, siis tegin riisi hakkliha ja herne-porgandi seguga. Seda võtsin ka tööle kaasa teisipäevaks.


Teisipäeval ostsin nätsu. 1,69€

Hommikuks sõin kreeka pähkleid, mis kodus olid, lõunaks riisi hakkliha ja salatiga, mis kõik kodust kaasas olid. Natuke näksisin ka küpsiseid, mis olin Lidlist ostnud.

Lastele tegin õhtusöögiks spagette viineritega, ise ma ei tahtnud midagi süüa, sest koju tulles avastasin, et naaber oli vaheukse luku ära lõhkunud ja siis ma puhisesin seal terve õhtu, isutu ja tige.

Kolmapäeval oli mul emotsionaalselt keeruline päev ja tahtsin endale midagi ilusat kinkida. Ostsin Depost lilli 12,57€ eest.


Lõunaks oli mul veel alles riisi hakklihaga ja üks poolik karp Rimi kapsa-kurgi salatit, mille olin eelmisel nädalal ostnud.

Teate, ma sööngi praegu vähem. Isu pole. Kuidagi see, et ma pähkleid nosin on muutnud mu isud kontrollitavaks. Vahel küll harjumusest tekib hull magusaisu ja siis ma saadan poisid poodi koogi järele, aga kuni nad koogiga koju jõuavad, on mul isu läinud. Alles ühel nädalavahetusel oli, et saatsin kutid poodi Brita kooki tooma. Tõid. Jagasin ilusti koogi neljaks ja kutid sõid kõik oma osa ära. Minu oma seis kaks päeva külmkapis, kuni ma oma tüki kahe noorema vahel pooleks jagasin. Ehk et ärge küsige dieedi nippe, ma söön vastavalt tujudele ja isudele ning hetkel on elu nii magus, et suhkrut pole lisaks vajagi. 


Huvitav oleks teada, kuidas see toitumise muutmine on mu kolesteroolitaset mõjutanud. Kaal väidab, et rasvaprotsent on võrreldes kolme kuu taguse seisuga langenud 30% pealt 27,6%le, mis on täitsa hea, minu meelest. Ja kuigi see tundub kõrge, siis mainin ära, et naistel on rasvaprotsent kuni 30% tervislik ja see ei paista ka visuaalselt nii hull välja, kui arvata võiks.  

Kolmapäeval tegin ahjus kanafileed, aga kuna mul tuju oli endiselt null ja ma polnud eelneval ööl hästi maganud ka, siis ma midagi kana kõrvale ei teinud ja läksin kell 8 juba voodisse. Õhtusöögiks sõid pojad eelmise päeva spagette ja viinereid. Mina sõin kreeka jogurtit puuviljadega. Muide see peaks olema ideaalne õhtusöök, sest kaltsium on ka see, mis hea une toob. 


Hommikul nägin, et vanim poeg oli omal algatusel spagette juurde keetnud. Võtsin siis neid spagette ja tüki kana endale tööle kaasa. Lisaks veel külmkapist viimase kurgi ja ühe tomati. Korraks mõtlesin, et jätaks need koju ja ostaks lõunal endale uued, aga otsustasin, et proovin reedeni toidupoodi siiski vältida. 

Toidupoodi vältisin, aga selle eest käisin Apollos ja jätsin sinna 16,76 eurot kolme raamatu ja järjehoidja eest. Ning Sinsayst sain Kärbsele ujumispüksid 6,99€ eest. Nimelt me avastasime laupäeval, et möödunud aasta ujukad on kõik kitsad ja väiksed. Tegelikult tahtsin Krahv von Kolmandale ka osta, aga seal lihtsalt polnud. Oligi terves poes ainult kaks paari ujukaid ja teised olid suuruses XXL, mis ilmselt ühe 50kilose poisi jalas on nata suured. 

Neljapäevased väljaminekud seega 23,75 eurot.

Neljapäeval sain ma aru, et tegelikult see ühe nädala toidupoe tšekkide jagamine ikkagi pole ka aus, sest näiteks kui ma hommikul kohvi joon, siis kohvi ma ju ostan kord kuus, või kui ma muna praen, siis õli ostan ma kord kahe kuu jooksul. Või soola või maitseaineid jne. Vahel juhtub nii, et kõik sellised asjad saavad korraga otsa ja siis ostad liitrise õli, kilo soola, kilo kohvi ja ongi juba vaata, et sada eurot koos. Ja siis teine nädal ostad ainult mingeid juurikaid ja natuke liha ning saad 70 euroga hakkama. 

Reedel käisin Uuskasutuskeskuses, kuhu jätsin 10 eurot. Takkos, kuhu jäi 23,98€ ujumispükste eest. Rimis küsiti 21,58€ ja selle eest anti mulle riisi, apelsine, banaane, kurke, kapsast, kreeka pähkleid, kreeka jogurtit, pastat, tortiljat, nachosid ja guacamolet. Õhtusöögiks olid tortiljad hakkliha ja natchod täidisega. 


Reedesed ostud kokku 55,56 eurot.

Laupäeval sõitsime poistega Haapsallu. Sõime hommikul kodus kõhud täis peekonit ja mune ning sõitsime jalutama. Seal olles käisime Laterna pubis söömas ja neli inimest said 49 euro eest praed ning joogid. Pärast seda sain mina Humanast 18 euro eest neli paari kingi ja kaks paari pükse. Enne kojusõitu käisime veel tanklast läbi, kust saime 9,87 euro eest kaks energiajooki, ühe piparmündikakao, ühe Fanta ja paki nätsu. 


Tallinnas käisime veel Rimist läbi, ostsime natuke liha, piima, jäätist, limpsi, riisi, kuivatatud kala. Kokku 19,85 euro eest. 

Õhtusöögiks praadisin kana ja juurde keetsin riisi ning poiss tegi värske kapsa ja kurgi salatit. 

Kokku kulus laupäeval 96,72 eurot.

Pühapäeval poes ei käinud. Sõime müslit (poisid), apelsine (mina), riisi ja sealiha (poisid), kuivatatud kala (mina), lisaks sõin ära kolm viinerit, mis alles olid ja poisid sõid viimased tortiljad kanaga. 

Ehk siis kokku 375,24 eurot. Sellest toidukaupadele kulus 165,94 eurot ja sisaldas ka väljas söömist. Ütleks, et pigem kulus rohkem raha, kui keskmiselt, aga mitmed asjad jäid ka uude nädalasse, näiteks müsli, liha, riis, pasta, sink, juust, pähklid jms. Sellepärast ma ütlengi, et see üks nädal üksi ei näita midagi, sest midagi ikka jääb ju sahvrisse ja sügavkülma. Aga kui see number nüüd võtta keskmiseks, siis kulub mul kuus toidule keskmiselt 700 eurot ja selle eest saab 4 inimest söönuks. See teeb inimese peale natuke vähem kui 200 eurot. Rääkige kaasa, on see vähe või palju.

Kommentaarid