Kas te saladust tahate teada?

Ma kuulsin sellest (loe: nägin TikTokis) juba eelmisel nädalal, aga kuigi see tundus tõene, siis ma tahtsin enne natuke muid allikaid ka piiluda, kui hakkan sellest teile blogisse kirjutama. Faktikontroll on oluline. 

Võibolla olete te mu blogist varem ka juba lugenud ja käega rehmanud, sest see tundus tobeda sarkastilise naljana, aga nüüd, kus ma olen natuke internetis ringi kahlanud, saan seda suurema julgusega välja öelda. Nimelt seda, et trenni tegemine ei aita kaalu alandada. 


Ma võiks siia lisada, et õige toitumine aitab, aga ka selles osas on teadlased kahtleval seisukohal. 

Nimelt, tundub, et meie kehad töötavad nii, et olenemata sellest, kas sa matkad päevas kolmkümmend kilomeetrit ja nätsutad tee äärest leitud oblikaid või vedeled hommikust ööni diivanil horisontaalis ja jõhverdad kartulikrõpse hapukoore dipi ja loputad alla karastusjoogiga, siis keha põletab suures plaanis umbes sama palju kaloreid. 

Hah, seda te ei osanud oodata, ega ju. 

Ma seda täpselt ei oska teile rääkida, sest ma pole teadlane ja mul puudub vaimne võimekus detailidesse süveneda, miks ja kuidas see toimib, aga keha põletab täpselt nii palju kaloreid, kui ta elus püsimiseks vajab. Ja kui ta panna olukorda, kus ta peab rohkem kaloreid põletama, noh matkal näiteks või maratoni joostes, siis see tähendab, et ta ülejäänud päeva jooksul hoiab energiat kokku ja põletab vähem kaloreid. 

Loomulikult, kui iga päev maratoni joosta ja oblikaid süüa, siis lõpuks hakkab keha ka kahanema, aga tundub, et suures plaanis see, kas sa liigutad ja palju kaloreid selle käigus põleb, pole niiväga korrelatsioonis, kui me siiani arvanud oleme.

Minu jaoks oli see mind = blown hetk. Sest nüüd ma saan kõigest aru. Või noh, see kõik tundub mulle loogilisena. Miks ma võin mõnel päeval teha 12 tuhat sammu ja ainult natuke näksida ning järgmine päev ainult nimetissõrme puldil liigutada ja ära süüa terve tordi ning kaal sellest suurt ei muute ei sinna ega tänna. Baasainevahetus on see, mis hoiab kehakaalu umbes samas kohas. Ja see ilmselt sõltub paljuski juba geneetikast. 

Noh, kuidas tundub? Trennimotivatsioon kadus nüüd täiesti ära? Või loksus asi paika, miks ma teen nii kõvasti trenni ja muudkui dieeditan, aga kaal, va sigudik, ei tee mingit kavatsustki minust lahku minna? Ja sina mõtled, et näe, sellepärast ma trennis ei käigi ja sporti ei tee, aga kehamassiindeks on ikka suurelt osalt sama püsinud. Olete kurjad ka natuke, et kõik treenerid ja toitumisnõustajad on teile valesid levitanud ja teie olete suurtes hunnikutes raha põletanud nende ilusaid muinasjutte uskudes? See kõik on normaalne. See ka, et te minuga vaielda tahate ja rääkida mulle sellest, kuidas te ükskord nädal aega tegite roppumoodi trenni ja sõite ainult kartulikoori ja kaal langes ülehelikiirusel. Või midagi muud sarnast. Ma ei vaidle vastu, mul endal on ka selliseid kogemusi, palju. Palju-palju. Ja siis veel natuke. Samas, nagu öeldud, ma olen siin vist viimased paar aastat raiunud, et ärge vaadake kuidas mul kaal langeb, sest minul pole halli ainu ka, mis deemon mu sees elab, kuna see kaal tuleb ja läheb täiesti suvaliselt ja minul tõesti pole sellega erilist pistmist. Vahel ma püüan ratsionaliseerida ja öelda, et näed, olin õnnelik ja armunud, palju seksi ja peenike söögiisu, teine kord ütlen jälle, et vaata mure on südames nii suur, et see ajal lausa südame pahaks ja miski alla ei lähe, kolmandal korral ütlen, et kurat seda teab, mis muga toimub, sest käsi südamel, toitun ainult juusturullidest ja šokolaadikoogist, aga kaal langeb. Ja mõistagi on samapalju ka vastupidiseid näiteid, kus ma kirun ja nutan ja hädaldan, et ma ei saa aru, mu keha elab nagu mingit kaksikelu, kus mina kohtlen teda nagu templit, toidan teda ainult maheveiselihaga, ökoporgandite ja rõõmsate kanade munadega, aga tema käitub nagu bordell, kus vein voolab ojadena, peekon säriseb pannil ja vahukoor vihub tarretisel tantsu. 

Aga tehke teie selle infoga mida teha tahate. Mina pole trennis ammu juba sel põhjusel käinud, et kaalu alandada. Selles osas mul see info midagi ei muuda, aga võibolla aitab see teil veidi lahkem oma keha vastu olla. 

Kommentaarid

  1. Oblikajutule vaidlen vastu ( aga inimeste ainevahetused ongi erinevad). Minu ainsad kaalulangetused ongi õnnestunud olukordades, kus ma olen matkal ( ja söön oblikaid), haiglas ( ja keeldun söömast), haige (oksendan pidevalt) jne. Ning mingi periood on õnnestunud seda alanenud taset isegi hoida.
    Trennis ja tervislikus toidus näen mõtet ainult toonuse ja vormi hoidmiseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle lihtsalt meeldib hästi toituda ja ennast liigutada. Keha vananeb ikka ja selle vastu ei aita väga midagi.

      Kustuta

Postita kommentaar