Ma pole nii rikas, et...

No jah, selgub, et siiski olen. Piisavalt rikas, et osta odavaid asju, mida iga paari aasta tagant tuleb välja vahetada. Kuigi, noh, teatud kodumasinad kuluvadki mul rohkem, kui teistel inimestel. Koormus on lihtsalt suurem, sest, teate küll, sada last ja nii edasi. Nendeks masinateks on: pesumasin, tolmuimeja ja triikraud. Teised inimesed saavad kümme aastat ühe masinaga toimetatud, minul on kasutusaeg 3 aastat. Kui kuidagi suudan 5 aastat välja venitada, siis on see rekord. Jah, ma ei hakka tagasi ajama ka, mul on ilmselgelt probleem. Mustusega. Ja kortsudega. 

Ehk siis, minu sõber pesumasin läks oma väljateenitud pensionile ja tema asemel palgati noorem ja siledam. 

Vanake ootab äraviimist


Ega ma tegelikult kerge südamega seda LGd ei ostnud mõned aastad tagasi. Sai valitud just see mudel, sest ta oli kõige kitsam. Ikkagi 44cm, mitte 55 või koguni 60 nagu enamik teised eestlaetavad pesumasinad. Ja mul on ju kodus iga sentimeeter arvel. Iseäranis köögis ja käimlas. (Sellest kuidas masin meie perre tuli võib lugeda siit.)

Ei noh, ega ma väga ei pahanda. Täitsa tubli oli. Korra me natuke läksime temaga riidu, aga tookord sain ma selle garantii korras parandatud. Kuigi ootama pidin miljon aastat. Kirjutasin sellest siin ja natuke siin

Uuesti läks ta mul katki juba kevadel. Juhtus nii, et keset pesurežiimi viskas korgid kaitsest välja. Esialgu ei saanud ma aru, mis toimub. Kuna see juhtus samal ajal kui mul kodus remont käis, siis ma arvasin, et see on kuidagi elektrikilbi seadistamisega seotud. Ei olnud. Leidsin, et korgid löödi välja, sest pesumasin lekib. 

Kutsusin remondimehe. Kes võttis mult 30 eurot, vaatas masinale otsa, tuvastas, et vett sisse võttes üks toru tilgub ja see tuleks välja vahetada. Rohkem ma seda meest ei näinud. Minu viga. Tunnistan täiesti ausalt. Kuna mul tol ajal oli sadaüks asja tegemisel, telefon igasuguseid võõraid numbreid täis, lisaks veel distantsõpe, kodukontor jne, nagu meil kõigil, eks ole, siis see asi jäi. Sain pesta masinatäie korraga, oodata paar tundi, sest mul ju põrandaküte, mis selle vee ära kuivatas, ja uus pesu peale. Mul oli süsteem. Jah, mitte ideaalne ja ma arvasin kogu aeg, et küll ma sellega tegelen. 

Aga ma tegelen asjadega ju siis, kui need lõplikult katki on. Milleks kratsida, kui ei sügele? 

Sügelema hakkas eelmisel neljapäeval. Kirss tordil mulle muidu juba täiesti idiootsele nädalale. 

See pagana voolik ütles lõplikult üles. Enam ta ei tilkunud tagasihoidlikult, vaid nirises ikka korralikult, nii et isegi kõige lühema pesuprogrammi ajal oli põrand märg ja korgid väljas. 

No ja siis ma istusin maha ja mõtlesin natuke. Et masin on mul olnud 3 aastat. Ja mul on juba pesukorv pesemata pesu täis. Kui tuleb jälle see vend, kes vaatab ja ütleme, et seekord läheb õnneks ja ta tellib varuosa, siis sellele kulub ikka mitu nädalat. Ja palju see veel maksma võiks minna? No sott raudselt. Ja kui mitu nädalat peab masinat ootama, siis see tähendab, et ma pean osa asju ilmselt keemilisse pessu viima, mis on omakorda lisakulutus. Ja ega see masin mul ilmselt väga kaua vastu nii ehk naa ei pea, sest ma pole ju oma kombeid muutnud. Niisiis, otsustasin osta uue masina. 


Valik oli lihtne. On kaks tootjat, kes mulle pettumusi valmistanud pole - Electrolux (need pagana rootslased, ei saa neist üle ega ümber!) ja Whirlpool. Tingimus oli ka selge - peab olema kaks ühes kuivatiga. Sellega on nii, et kui sa juba ära harjud, siis enam ei kujuta elu ilma selleta ette. Kuigi pärast ühe poja väljakolimist on pestava pesu hulk mõnevõrra vähenenud ja lootus on, et ka Esmasündinu peagi vehkat teeb, siis ikka on hea, kui saad voodipesud kiirelt pestud-kuivatatud. Või näiteks korrad, kus avastatakse laupäeva lõunal, et õhtuks on vaja kleiti, mis pesemata, siis on ülimõnus, kui saad paari tunniga kleidi pestud, kuivatatud ja kandmisvalmina kätte. Mugavusega harjub kiiresti. 

Igatahes, mul on nüüd uus masin. Vaatame, mitu aastat see tibuke meil vastu peab. Kas tuleb neli ära?

Kommentaarid